City of Carpinteria

Environmental Review Committee

Community Development Department

Steve Goggia, Chair

5775 Carpinteria Avenue

Charlie Ebeling

Carpinteria, CA 93013

Natasha Lohmus

(805) 684-5405

Vince Semonsen

www.carpinteria.ca.us

Kevin Silk

 

ENVIRONMENTAL REVIEW COMMITTEE MEETING AGENDA

 

GREEN HERON SPRING RESIDENCES

1300 CRAVENS LANE

 

PROJECT 16-1840-DP/CDP

DRAFT MITIGATED NEGATIVE DECLARATION

 

SEPTEMBER 28, 2017

CITY HALL/COUNCIL CHAMBER 1:00 p.m.

 

******************************************************************************

 

I.          CALL TO ORDER AND ROLL CALL

 

II.                WELCOME AND INTRODUCTORY COMMENTS

 

III.       PUBLIC COMMENTS ON ITEMS NOT ON THE AGENDA

 

The public may address the Environmental Review Committee on any matter under the jurisdiction of the Committee that is not included as part of the agenda.

 

IV.       Green Heron Spring Residences; 1300 Cravens Lane                                  Planner:  Nick Bobroff

Project 16-1840-DP/CDP

 

The City of Carpinteria Environmental Review Committee will review the Draft Mitigated Negative Declaration for the Green Heron Spring Residences Project located at 1300 Cravens Lane.

 

DRAFT MITIGATED NEGATIVE DECLARATION

 

TECHNICAL APPENDICES

 

NOTICE OF AVAILABILITY

 

 

 

Project Description:

 

Request for a Development Plan and Coastal Development Permit to redesign the 31-unit Green Heron Spring condominium project previously approved by the City Council in November 2007.  The project would include dismantling an existing residence, barn and storage shed, the remodel of one residence (to remain) and the construction of 30 new residential condominium units on a 3.89-acre site.  The contemplated redesign would make adjustments to the previously-approved site plan/building locations, building floor plans, bedroom counts for selected units and building architecture/elevations.  Updated landscape, hardscape, fencing and an entry monument are also included.

 

The current project description includes the following structures to be built:

·         10 two-bedroom units (Plans 1, 1X, 8 and 8X), ranging in size from 1,491 square feet to 1,760 square feet (inclusive of attached one-car garages).  Four of these units (Plan 1X) would also include a den.  These units would be configured in attached townhome clusters with other units and are all designed as single level flats.  An additional uncovered parking space would be provided for each two-bedroom unit;

·         19 three-bedroom units (Plans 2, 3, 4, and 5), ranging in size from 2,207 square feet to 2,701 square feet (inclusive of attached two-car garages).  Of these units, nine would be configured as part of multi-unit townhome buildings, six would be detached single family dwellings, and four would be configured as duplexes.  The six single family dwellings (Plan 4) would also include a den;

·         One detached, 2,723 square foot, four-bedroom single family dwelling (inclusive of attached two-car garage) (Plan 6);

·         An addition to the existing single family residence (to remain) comprised of an attached 929 square foot three-car garage and a second floor recreation room above.  The total gross square footage of the five-bedroom residence would be 4,445 square feet; and

·         A 780 square foot open air pavilion to be located within the common village green area.  The pavilion would include amenities such as a kitchenette, outdoor grill, fireplace lounge area and outdoor seating areas.

 

In all, the development would include 16 individual buildings (comprised of 15 residential buildings, including the existing residence to remain, and the new pavilion).  The total combined gross square footage of all of the dwelling units would be 69,929 square feet.  The cumulative building footprint of all structures would be 43,900 square feet.  This equates to a building coverage ratio of approximately 26% of the 3.89-acre site.

 

Pursuant to the City’s Inclusionary Housing Ordinance, and consistent with the previously approved project, four of the new units would be required to be set aside as affordable units designated for the upper-moderate income category.  The four inclusionary units would be distributed throughout the development and are made up of two- and three-bedroom townhome and duplex units.  The inclusionary units would be designed to be architecturally consistent with the market rate units.

 

Vehicle access to the site will continue to be taken from Cravens Lane, at approximately the same location as the existing driveway serving the property.  The private drive (Green Heron Spring Drive) will provide two-access to/from a one-way drive loop around the central village green and pavilion.  A couple of small spurs will extend from the main drive and loop to provide access to additional units not otherwise fronting on the main drive.  The spur off the southern end of the loop around the village green will also provide access to a secondary (gated) emergency access entry from the adjacent private roadway immediately bordering the southern edge of the project site.

 

A total of 74 parking spaces would be provided onsite.  Of these, 53 spaces would be housed within garages attached to the individual units.  The remaining 21 spaces would be provided as uncovered parking spaces spread throughout the development.  Of the 21 uncovered spaces, 11 would provide visitor parking for the project, the remaining 10 spaces would provide the second required parking space for each of the development’s two-bedroom units.

 

The project proposes to provide common open space areas including a community garden area (in the southeast corner of the project site), a centralized village green with an open air pavilion, an additional passive community open space with seating area at the northeast corner of the project site, native plant areas, walking paths and other passive recreation areas, similar to that of the previously approved project.  Like the former iteration of the project, the existing agricultural pond would be enhanced and incorporated into the project as part of the development’s common open space and to serve as an onsite stormwater retention feature.  The area surrounding the pond would be revegetated with native plantings to replace the existing non-native species.  In addition to common open space areas, the redesigned concept contemplates private fenced yard areas and/or porches for each unit.

 

Consistent with the requirements of the Ellinwood Parcel Overlay District, the project would be designed and constructed to U.S. Green Building Council, LEED for homes, rating of “gold” or better.  LEED building standards incorporated into the design include, but are not limited to, clustering development to maximize open space, utilizing native and drought tolerant landscaping throughout the project, collecting and reusing stormwater onsite, utilizing high efficiency building materials and appliances to reduce energy use, and utilizing rooftop photovoltaic systems on all units.

 

The project is also required to preserve existing native trees to the maximum extent feasible, restore the onsite pond (as previously described), and provide a permanent onsite bioretention/bioswale system to treat and retain storm water runoff onsite.  The project has been designed to incorporate these required elements.  Of the 59 specimen trees identified onsite, the project proposes to remove 11 and impact an additional 25 trees.  Removed trees are to be mitigated through replacement plantings.  The project site has been designed to include permeable hardscape materials and landscaped swales to capture and retain onsite stormwater runoff.  The onsite enhanced pond, as previously described, will also be used to capture and retain stormwater runoff.

 

Offsite improvements associated with the project include the dedication of additional right-of-way for, and the widening of Cravens Lane.  The additional right-of-way width will provide sufficient area for the extension of a public sidewalk, parkway strip, on-street parallel parking and bicycle lane.  Various utility and storm drain improvements are also required to either extend service to the project site, or tie into existing facilities in Cravens Lane.

 

The project is subject to review per the California Environmental Quality Act (CEQA).

 

Applicant:  Cravens Lane, LLC, Attn:  Scott Dinovitz

 

V.        COMMITTEE RECOMMENDATION TO PLANNING COMMISSION

 

VI.       CLOSING COMMENTS/MEETING ADJOURNMENT

 

 

In compliance with the Americans with Disabilities Act, if you need assistance to participate in this meeting, please contact the Community Development Department by email at lorenae@ci.carpinteria.ca.us or by phone at 755-4410 or the California Relay Service at (866) 735-2929. Notification two business days prior to the meeting will enable the City to make reasonable arrangements for accessibility to this meeting.